De paardenstal in de winter en in de zomer

Gepubliceerd op 13 november 2019 om 14:06

Veel paarden brengen veel tijd door in de stal, zowel in de zomer als in de winter. Elk seizoen vraagt dan ook om specifieke stalklusjes.

Wat is de ideale temperatuur in een paardenstal?

De temperatuur op stal moet de buitentemperatuur volgen, alleen de extremen zwak je af. Denk daarbij aan temperaturen onder het vriespunt of boven de 25 °C. Let daarnaast op luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en voldoende ventilatie. Zowel een hoge als lage luchtvochtigheid veroorzaakt mogelijk ademhalingsproblemen. Bij een goede ventilatie wordt de stallucht afgevoerd en verse lucht aangevoerd. Daarmee ontstaat ook de juiste luchtvochtigheid. Let wel, je paard mag niet in  de tocht staan.
 
Tips voor de stal in winter
Sluit de stal niet volledig af, ook niet in de winter. Als het buiten -5 °C is, streef dan binnen naar 0 °C. Zeker niet naar bijvoorbeeld 15 °C, want dan ontstaat het risico op schimmel en condensvorming op de muren. Plaats enkele luiken in de stal met een niet-afsluitbaar rooster zodat er altijd wat frisse lucht binnenkomt. Controleer voor het gaat vriezen alle waterleidingen en zorg ervoor dat ze goed geïsoleerd zijn. Anders heb je kans dat ze in de winter bevriezen.
 
Zomer? Tijd voor een grote schoonmaak in de stal!
In de zomer staat je paard gemoedelijk buiten te grazen. Gebruik die tijd om de stal een grote schoonmaakbeurt te geven. Spinrag verwijderen, de voederbak desinfecteren,…. Maak het verblijf onaantrekkelijk voor ongedierte. Een ander klusje is het controleren van de stalplanken: heeft je paard ertegenaan geslagen? Staan ze nog recht? Smeer nog wat olie in die piepende staldeur en voor je het weet sluit je de zomer af met een stal die straalt en blinkt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.