Home » DIER » Kippen » Met kippen beginnen

Met kippen beginnen

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 om 15:39

Kippen zijn momenteel zeer populair. Misschien wil jij er ook wel een paar in je tuin laten scharrelen. Waar moet je aan denken als je aan kippen begint?

Hennen en een haan

Wanneer je kippen aanschaft, denk dan na over het geslacht van je kippen en het aantal. Wil je een haan, zet deze er dan best vanaf het begin bij. Belangrijk om te weten is dat kippen echte groepsdieren zijn. Een haan leeft in de natuur vaak samen met meerdere hennen, wat invloed heeft op de pikorde binnen de groep. Het verschilt per ras en de beschikbare ruimte hoeveel vrouwtjes een haan heeft, maar gemiddeld zijn het er zeven. Wil je geen kuikens? Neem dan geen haan, of haal elke dag de eieren weg. 

 
Hoe oud wordt een kip?

Veel mensen weten niet hoe oud kippen eigenlijk worden. Dat komt omdat het nogal verschilt per dier. De ene kip wordt slechts drie jaar oud, de andere haalt met gemak twintig jaar. Het is deels afhankelijk van het ras dat je hebt. De gemiddelde leeftijd van kippen is tien jaar.

 
Wat heb ik allemaal nodig als ik met kippen begin?

Verdiep je in het leven van kippen voordat je ze aanschaft. Weet je bijvoorbeeld al wat voor voeding de dieren eten? Tip: denk daarbij niet alleen aan complete kippenvoeding, maar ook aan snacks om je hoenders te verwennen. Schaf naast de dagelijkse voeding ook de volgende zaken voor ze aan:

  • een voederton en silo
  • drinktoren en een (kuiken)voerbak
  • grit: helpt je kip bij het vermalen van haar voeding
  • bodembedekker
  • houtvezel
  • stro
  • kippenhok en ren
 
Wat voor voeding geef ik mijn kip?

Kijk naar de levensfase van je hoenders wanneer je kippenvoeding koopt. Een kuiken heeft behoefte aan een andere voeding dan een volwassen kip. Het voedsel voor jonge kippen is fijner qua structuur en bevat meer eiwitten. Tot acht weken oud krijgen kuikens startkruimel of meel. Ga daarna over op opfokvoeding met een minder hoog percentage eiwitten. Geef je hennen vanaf 18 weken legvoeding om het eieren leggen te stimuleren.

Een kip eet niet alleen maar zaden en granen, maar ook plantenresten en insecten.

Tafelrestjes zijn een prima middel om de voeding van je kippen aan te vullen. Maar let op: niet al ons voedsel is geschikt om aan de dieren te geven. Zo zorgen bijvoorbeeld rauwe koolsoorten voor te veel gasvorming en geven ze de eieren soms een afwijkende smaak. Geef wel altijd een samengestelde voeding als basis, dan weet je zeker dat je kippen voldoende voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgen.

Laat je voor de juiste voeding adviseren in je Aveve-winkel.

 
Hoeveel ruimte hebben mijn kippen nodig?

Kippen houden van ruimte. Koop zowel een nachthok als een ren voor ze. Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is. Natuurlijk mag de huisvesting van je dieren ook groter zijn. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger ze zijn. 

 
Hoe verzorg ik mijn kippen?

Naast de basiszorg, waaronder voldoende eten en drinken, ruimte en hygiëne, vraagt  de verzorging van een kip ook om wat extra taken. Knip haar nagels regelmatig en bescherm haar tegen ziektes met vaccinaties en ontwormingskuren. Tijdens de ruiperiode controleer je je kip extra. Zij heeft dan al haar energie nodig voor het maken van nieuwe veren. Hou zeker tijdens deze periodes in de gaten of ze voldoende voeding eet.

 
Welke kippenrassen zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn heel veel verschillende kippenrassen. Welke je kiest, hangt af van wat je van je hoenders verwacht en wat het best bij jou past. Wil je een stoere, zelfstandige kip? Kies dan bijvoorbeeld de Araucana of de Ko-Shamo. Maar zoek je een kip die je makkelijk tam krijgt  en die aanhankelijk is? Kies dan best voor de Zijdehoen, Wyandotte of een Brahma.

Wil je kippen vanwege hun lekkere eitjes? Let dan bij je keuze voor een ras ook op het aantal eieren dat de hennen gemiddeld leggen. Er zijn rassen die veel eieren leggen maar ook die amper een ei produceren. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Marina
2 jaar geleden

Hallo,
Wij willen graag in het voorjaar kippen kopen. Ik zag dat ze in maart weer beschikbaar zijn. We willen graag zijdehoender hennetjes bestellen. Kunnen jullie die ook leveren? Hoe kunnen we die bij jullie bestellen en wat kosten ze per stuk? Geven jullie ook hen-garantie?

Alvast bedankt voor jullie reactie,
groet,
Marina

Amy Heijnen
een jaar geleden

Hallo
Kom vaker op de zaak en zag vorige week dat jullie leghennen hebben. Momenteel ook nog?
Zou graag 2 hennen erbij hebben. Mag Sussex zijn of andere leghen.
Heb er al 3
Hoor graag van jullie
Groet Amy Heijnen

Harrie Claassen
een jaar geleden

Hallo


Zijn er op het ogenblik nog zijdehoen hennetjes te koop .of baardkrielhennetjes.

Mvg harry